Ruokailu laivalla
Ruoka risteilyllä
Risteilyn ruoka on yksi matkan kohokohdista ja on usein korkealaatuista. Risteilyn painotus ruoan ja juoman suhteen voi vaihdella riippuen varustamosta, mutta tarjolla on aina laaja valikoima, josta jokainen löytää jotain mieleistään. Kaikki päivän ateriat (täysihoito) sisältyvät aina risteilyn hintaan.
Valitse eri ravintoloiden välillä
Risteilylaivoilla on pääasiassa kolme erilaista ruokailupaikkaa: itsepalveluperiaatteella toimiva buffet-ravintola, joka sisältyy hintaan, yksi tai useampi pääruokaravintola, jotka myös sisältyvät hintaan, sekä muutamia erikoisravintoloita, joista peritään lisämaksu. Lisäksi laivalla on yleensä kahvila, jäätelöbaari tai vastaava ja joitakin kevyempiä lounaspaikkoja. Monet matkustajat kokevat, että he pärjäävät erinomaisesti risteilyn hintaan sisältyvällä ravintolatarjonnalla, mutta voi olla hauskaa kokeilla erikoisravintolaa yhtenä iltana.
Buffet
Buffet on laivan rento ruokailupaikka. Täällä tarjoillaan aamiainen, lounas ja illallinen sekä välipaloja ja kevyttä syötävää niiden välillä. Tarjonta on laaja ja vaihtelu suurta eri ruokapisteiden välillä, jotka ovat usein hyvin soveltuvia myös lapsille. Buffetin jatke löytyy yleensä uima-altaan vierestä, jossa tarjoillaan yksinkertaisia grilliruokia, kuten hampurilaisia, pizzaa, hodareita tai tacoja. Lukuunottamatta sitä, että ylävartalo paljaana ja paljain jaloin oleminen on kielletty, täällä ei ole pukeutumiskoodia. Buffet on myös hyvä paikka löytää gluteenittomia tai laktoosittomia vaihtoehtoja sekä muita erityisruokavalioita, koska valinnanvaraa on runsaasti. Kysy tarvittaessa lisätietoja ruoista laivan henkilökunnalta.
Dining room
Pääravintola, jota kutsutaan myös nimellä Main Dining Room, on ensisijaisesti illallisravintola, mutta monilla laivoilla siellä tarjoillaan myös aamiaista ja lounasta tiettyinä aikoina. Laivalla voi olla yksi tai useampi pääravintola, ja ruokalistat vaihtuvat päivittäin. Aamiaisen ja lounaan aikana pääravintola toimii kuten maissa oleva ravintola; sinne mennään ja odotetaan pöytään ohjausta, jos tilaa on. Jos ravintola on täynnä, täytyy odottaa. Pääravintolat sisältyvät varaukseesi.
Illalliselle on kaksi vaihtoehtoa: 1st/2nd seating tai open seating. Jotkut varustamot tarjoavat vain toisen näistä vaihtoehdoista, kun taas toiset tarjoavat molemmat. Open seating toimii kuten aamiainen ja lounas, eli voit mennä ravintolaan milloin tahansa ja saada pöydän, jos tilaa on. Toinen vaihtoehto on 1st/2nd seating. Tämä tarkoittaa, että sinulle annetaan tietty aika, jolloin sinun tulee saapua ravintolaan, ja vastineeksi sinulle taataan aina pöytä. Lisäksi sinulle taataan sama pöytä joka ilta, samat pöytänaapurit ja sama tarjoilija. Yleensä on kaksi eri illallisaikaa, aikaisempi on "1st seating" ja myöhäisempi "2nd seating". Päivittäisessä ohjelmassa, jonka saat hyttiisi tai voit lukea varustamon sovelluksesta, kerrotaan, mikä pukeutumiskoodi pääravintolassa on voimassa kunkin päivän aikana. Yleisimmät ovat smart casual tai juhlapuku, mutta joillakin varustamoilla on myös teemailtoja, kuten täysin valkoinen pukeutuminen tai tietyn maan kunniaksi järjestetty ilta. Nämä pukeutumiskoodit eivät ole pakollisia, vaan ainoastaan suosituksia.
Lisämaksulliset ravintolat ja kahvilat
Vaikka ruoka on laivoilla ilmaista, on suurilla laivoilla yleensä myös useita erikoisravintoloita ja kahviloita, jotka perivät lisämaksun. Voit itse valita, haluatko kokeilla erikoisravintolaa jonain iltana. Näissä ravintoloissa kiinnitetään enemmän huomiota ruokaan ja palvelu on poikkeuksellisen hyvää. Erikoisravintolat ovat usein erikoistuneita tiettyihin keittiöihin, kuten ranskalaiseen, italialaiseen, sushiin, mereneläviin ja niin edelleen. Usein ruoan valmistavat oikeat huippukokit. Näissä tiloissa on yleensä hienompi pukeutumiskoodi.